Att längta hem och tankar kring att ta en paus från sitt skapande

I helgen har jag varit i Oslo och hälsat på min kompis Katarina som bor där. Hon har gått på konstskola i två år så nu hade hon sin slututställning. Det var himla fint att få vara med på det. Efter vernissagen åkte vi hem till Katarina och fick champagne ur en guldflaska och en fantastiskt god tårta. Vilken lyx! Sedan sov jag hos henne i två nätter. Det blev sena kvällar i soffan, regnpromenader på stan och trevliga fikor. Så fint att få en hel helg tillsammans när det går så långt mellan gångerna man ses.

längta hem

Men nu är jag hemma i Göteborg igen och det är så skönt. Solen lyser och jag har druckit mitt morgonkaffe på en sten under lövträden och varit ute på två rejäla promenader med Tjorven. Jag har insett att jag blir så trött av att resa. Nu i vår har jag ju varit i Alicante och på Island, jag har varit flera vändor på Orust, i Våler i Norge och nu i Oslo. Det har varit fantastiska resor som ger energi på sitt sätt, men när jag är borta längtar jag ändå hem. Jag längtar hem till min lägenhet där det är jag som styr och där jag har mina egna rutiner.

längta hem

Jag älskar mitt hem. Min lägenhet med mina egna varor i skafferiet och min egen kaffebryggare på morgonen. Jag älskar mitt sätt att brygga kaffe på, mitt sätt att äta frukost på och mitt sätt att krypa upp i soffan med datorn i knät en sen kväll för att blogga. Jag känner mig väldigt tacksam att jag kan njuta av mitt hem. Att jag faktiskt har ynnesten att få längta hem när jag är borta.

längta hem

Men vet ni! Jag längtar så mycket efter att skapa nya bilder! Jag har massor av påbörjade bilder men någonting gör att jag inte tar tag i dem. Helt ärligt tror jag att jag är lite rädd för att dyka in i arbetet igen. Fotokonsten är ju min allra största passion och ibland är det nästan lättare att hålla sig lite utanför elden istället för att hoppa in i den.

längta hem

Jag har haft sådana här perioder förr. När jag spelade piano hade jag en period då jag inte spelade alls. När jag sedan började spela igen hade jag faktiskt blivit bättre! På något sätt hade pausen gjort att jag kunde låta mina kunskaper sjunka in för att sedan använda dem på ett bättre sätt. Jag försöker tänka att det kanske är så med den här pausen också. Att jag kommer skapa helt otroliga konstverk nu när jag har haft en paus. Vi får väl se haha! Vad säger ni, har ni erfarenhet av att bli bättre efter pauser?

längta hem

TACK för era fina kommentarer på mitt inlägg om att livet inte är en rak väg. Det värmer så mycket att läsa era fina ord. Jag tycker det är så fint att vi är många som delar samma känsla, att livet måste få utforskas i vår egen takt, efter vår inre kompass. Livet kan inte levas efter manual (något jag själv måste påminna mig om ständigt.)

Hoppas ni har en fin kväll <3

4 comments / Add your comment below

 1. Ibland behöver jag pausa för att få perspektiv. Bodil Jönsson som skriver mycket om tid brukar kalla det ”ställtid” – tid att ställa om och göra sig redo för nästa process. Jag brukar tänka på det ibland när det känns som att jag behöver det – bara låta det vara en stund. Men det beror lite på vad det handlar om. Är det prestationsångest är det bara för mig att sätta igång – det kan jag inte stanna och vila i.

 2. Jag har också haft sådan perioder i några månader. Vill egentligen skapa men kommer inte för mig at sätta igång. Då har det nästan varit bäst att pausa och ”bara vara” eller ägna sig åt något annat en stund och sedan brukar lusten och idéerna komma tillbaka. 🙂

 3. Hej Beata

  Jag läser alltid med intresse din blog ”Imagine a bird”. Vad du skrev är mycket intressant. Jag skulle svara att varje av oss behöver att ta en paus men den måste inte för mycket lang. Annars kan man förlora vanan att göra vad man praktiserade förrut. Jag förmoder att du ska försätta fotografi, din passion. Jag hoppas att du ska finna andra bilder
  Vi resa också. Tre veckor sedan var vi i Sverige. Vi besökte Malmö, Lund, Göteborg och Stockholm. Vi jar avsikten att resa igen senare i Sverige, ett land som vi älskar. Det är klart, vi var lyclig att resa hem och hitta igen vårt lägenhetet i Noisy Le Gand. Vi resa dock mycket. Det är mycket viktigt att känna sig bra hemma. Varje har sina vanor.

  Kram från Erik

 4. Ja, korta pauser är nog bra! Det jobbiga är om man av nån anledning drar ut på den här pausen (i mitt fall flera år tyvärr) så man till slut blir rädd för att ens börja igen….
  Det är härligt att höra att du älskar ditt hem, det är ju så viktigt för välbefinnandet!
  Ha det gott!

Lämna ett svar