Fotofredag- Före/efter-bilder från stranden i Alicante

Idag får du hänga med på hur det gick till när jag skapade den här bilden!

Bilden är fotograferad ca tjugo minuter innan solen går upp. Att fota precis innan solen går upp är helt magiskt. Det är nästan det bästa tipset jag kan ge om du är ute efter en magisk känsla i dina bilder. Ljuset är så skirt och mjukt. Direkt när solen går upp måste man börja ta hänsyn till skuggor och hur ljuset faller. Så det är rätt enkelt att fota i detta ljus!

Såhär såg originalbilden ut (med några färgjusteringar).

Sedan fotade jag en extra bild av himlen. Jag har ”låst fokus” vilket innebär att jag har satt fokus till manuellt läge för att få samma fokus i himmelbilden som i bilden på mig.

Sedan har jag gjort bilden kvadratisk. Du kan läsa mer om att expandera arbetsytan i Photoshop i ett tidigare Fotofredag-inlägg.

Här har jag klippt in himlen. Jag lägger på en lagermask och målar fram det undre lagret just vid horisonten så att bilderna smälter ihop.

Sedan har jag jobbat med kurvor för att få fram de färger jag vill ha. Jag drar ofta åt det måleriska hållet när jag redigerar mina bilder. Lite Skagenmålarna!

Och här är den färdiga bilden!

Hoppas att du fick med dig något värdefullt! Kram!


Before and after images from an image shot at the beach in Alicante.

2 comments / Add your comment below

  1. Tack Erik! Visst är ljuset helt magiskt! Vad roligt att du kan lära dig lite här på bloggen. Jag tycker det är så roligt att lära ut så jag blir glad om jag kan inspirera eller lära ut något nytt! 🙂

  2. Hej Beata
    Vackra magiska ljus. Ytterliggare använder du ”Photoshop” för färgjusteringar, resultaten är härlig. Ibland försöker jag att se hur du arrangerar bildar. Klar förstör jag inte allt. I alla fall har jag möjligheter i mitt fotoklubb för att ha förklaringar. Tusen tack i alla fall för de lilla kurser som jag tycker mycket på.
    Kram
    Erik (Frankrike)

Lämna ett svar