Den där förbannade jämförelsen

Jämförelse. Usch vilket ord! Förutom att jämförelsen gör oss missnöjda med vårt eget liv, kan den vara en förvillelse. Det har hänt att jag har jämfört mig med andra och också med deras drömmar. Det har hänt att jag har följt någon annans dröm och inte min egen.

Jag har lätt för att se upp till och inspireras av andra. Detta leder till att jag också har lätt för att bli avundsjuk på andra och vilja ha det som de har. Det farliga är att det kan leda till att jag tror att jag vill ha något som jag egentligen inte vill ha. Lite som med reklam. Inspiration kan slå över i en slags reklam för själen.

I dagens samhälle ser vi många bilder och får mycket inspiration. Det är lätt att klicka sig in på andras framgångssagor. Och eftersom de verkar så lyckliga, är det lätt att tro att man behöver samma sak för att själv bli lycklig.

Knepet är att lära känna sig själv. På riktigt. Att verkligen förstå vad man mår bra av. Att förstå vad som tar för mycket energi. Vad som ger energi. Hur man behöver prioritera för att må bra. Bara för att någon annan mår bra på ett sätt, betyder det inte att DU kommer må bra av samma saker.

Jag tror att man behöver påminna sig om det här hela tiden. Speciellt om man följer andra människor på internet. Försök att bena ut vad du mår bra av. På riktigt.

Om du blir avundsjuk på en person som jobbar som frilans och har många uppdrag. Skulle du själv orka det? Det innebär så mycket mer än vad man ser på ytan. Om du blir avundsjuk på en person som har ett rikt socialt liv- skulle du orka det? Skulle du orka den ansträngning det innebär att behöva underhålla alla olika relationer? Skulle du då få tid till annat, sådant som du verkligen vill ha tid till?

Man kan inte ha allt i livet. Det viktigaste är att välja det som är värdefullt för en själv.

6 comments / Add your comment below

 1. Tusen tack Erik <3 Och tack för att du delar med dig av dina tankar här på bloggen. Det är så sant att vi alla är olika. Vi har alla olika smak och vi har alla vårt sätt att skapa på. Det är nog viktigt att våga vara sann mot sig själv i det man skapar, och att våga stå upp för de bilder man gillar. Det låter som en bra fotoklubb, och så skönt att ni verkar ha en bra stämning i gruppen och inte jämför er med varandra! Det tror jag är väldigt viktigt. Det är så skönt om man istället kan inspirera varandra 🙂

 2. Åh tack!!! Jag blir superglad att höra att du kan ta till dig det jag skriver. Det betyder mycket för mig <3 Och usch, visst är det svårt? Jag undrar om jag nånsin kommer sluta jämföra mig med andra. Men kanske kan man hålla det inom rimliga gränser? Det är ju så synd om man ska gå runt och må dåligt av att jämföra sig!!! Hoppas vi kan påminna varandra om detta <3 Kram

 3. Hej Camilla! Ja! Visst är de lätt att tappa bort sig själv bland alla andra! Men det är bra att vi kan påminna varandra om det här. Jag kommer nog alltid behöva påminna mig om detta i alla fall 🙂 Så glad jag blir att du gillar inlägget. Tusen tack <3 Jag blir så himla glad om du vill dela det med andra! Kram

 4. Exakt! Det är lätt att tappa bort sig själv och vad man vill bland allt det som alla andra gör. Mycket bra inlägg som jag gärna delar vidare!

 5. Vilket fantastiskt och viktigt inlägg! Det tar jag till mig. Jag har så svårt att sluta jämföra mig. Och att hitta mig själv och veta vad som är viktigt för mig. Kram.

 6. Hej Beata

  Dina bildar är alltid så vacker.
  Jag har läst med intresse vad du menar över jämförelsen. Du kan inte säga att en bild är bättre än en annan. Du tycker om en bild eller du tycker inte om den. Det beror på dig. Det är sant, jämförelsen är en förvillese. Du kan blir insperad av bilder av den andra, det är lätt , men de deåterspeglar inte ditt personlighet. Till exempel när jag titta på dina bilder känner jag ditt personlighet. Varje har sitt egnet känslighet och se saker genom olika ögonen. Varje första tisdagen i vår fotoklubb samlas vi för att visa våra bilder som är alla olik, det är normalt men vi jamföra inte de. Ingen är svartsjuk.
  Nu titta jag på regelbundet ”Bloglovin”. En gång till undrar jag ditt kreativitet.
  Kram på dig
  Erik (Frankrike)

Lämna ett svar