Det händer ingenting magiskt utanför min trygghetszon

Ni vet den där bilden med en cirkel till vänster och en cirkel till höger? Bredvid den vänstra cirkeln står det: ”Your comfort zone”.  Inuti den högra cirkeln står det: ”Where the magic happens.” Den vänstra cirkeln är din ”trygghetszon” och den högra cirkeln representerar det som är utanför din trygghetszon. Budskapet är att du måste gå utanför din trygghetszon om du vill skapa någonting som är magiskt, eller helt enkelt få ett roligare liv. Det kan liksom inte hända om du stannar där du är trygg.

Men här kommer lite tankar från en som verkligen längtar efter ekonomisk trygghet, rutiner och ett fast jobb:

Att oroa sig för ekonomi är det värsta som finns. Oro tar mycket energi och skapar en ogynnsam miljö för kreativitet att växa i. Om du oroar dig för pengar kommer du inte ha ro nog att skriva en bok eller starta ett företag.

Att inte ha några fasta rutiner är väldigt stressande. Det skapar ingen bra miljö för att få ”magiska saker att hända”.

Att hoppa runt mellan olika jobb gör att du känner att du måste bevisa dig på nytt på varje arbetsplats samt att du aldrig kan känna dig trygg med kollegor eller arbetsuppgifter. Du kommer aldrig in i den där trygga lunken. Då skapas inte en enda gnutta magi kan jag lova.

Att oroa sig för framtiden som är oviss är mycket ångestframkallande. Att inte veta vad som ska hända är endast roligt och härligt om du har en trygg grund att stå på (eller en partner som försörjer dig.)

När jag är som mest kreativ, då är jag också som mest trygg. Jag ÄLSKAR min comfort zone och jag vårdar den som en liten hundvalp. Jag tar den inte förgivet. Jag vill att den ska växa och bli större och omfatta alla delar av mitt liv. Jag vill känna mig trygg överallt. I min värld är trygghet den känsla som gör att jag vågar, som gör att jag kan hoppa och flyga lite, eftersom jag vet att jag kan komma tillbaka till min trygghet och samla kraft igen. Jag mår som bäst när jag känner mig trygg med människor, på arbete och hemma. INTE när jag känner mig otrygg.

Så den där ”This is where the magic happens” gäller inte mig.  Tryggheten är en förutsättning för mig om jag ens ska ha lust att våga någonting över huvud taget.

Idag ska man vara så stark som individ. Om ens partner inte är optimal ska man lämna hen. Det är nämligen fult att vilja vara med någon för att man inte vill vara ensam. Det är fult att välja tryggheten. VARFÖR är det fult? Varför är det så himla farligt att välja trygghet och gemenskap för att man är rädd för att vara ensam?

I mitt fall handlar tryggheten om pengar och jobb. Jag vägrar vår tids passions-strävan och vill bara sträva efter trygghet. Men jag ser överallt människor som uppmanar andra att ”följa sin dröm” och inte oroa sig för framtiden. Att inte välja tryggheten utan välja ”passionen”. För att ha den inställningen tror jag att man måste ha en grundtrygghet, föräldrar eller partner som försörjer en eller en otrolig styrka i sig själv. Jag behöver veta att jag är trygg innan jag kan ge mig ut på några äventyr.

 

6 comments / Add your comment below

 1. Så på pricken! Åh älskar att läsa dina tankar om allt som hör liv och kreativitet till. Jag känner precis så jag med och fick upp en bild på barn som vågar upptäcka världen och sig själva när de vet att föräldern/föräldrarna finns där som en trygg hamn att återkomma till. Separationsprocessen går ju ut på det – att skapa sig själv. Oj nu for mina tankar iväg så jag får nog skriva ett eget inlägg 😉 TACK! Verkligen tankeväckande och inspirerande.

 2. Spot on för min del!! Har kämpat med de här tankarna i många år. Jag är en kreativ person och skulle älska att sitta i en ateljé själv och bara skapa hela dagarna -om jag hade haft en lottovinst på bankkontot, eller föräldrar (dog när jag var barn) eller bara var jävligt stark och säker. Det är ju som du skriver, det uppmanas överallt att välja passionen, bara släppa taget och kasta sig ut i det okända så lyssnar ”universum”….. När jag läser sånt överallt, och vågar inte, infinner sig en känsla av misslyckande, för jag ”vågade” inte välja passionen. Jag har insett först nu, att det är ok att jag väljer tryggheten istället. Jag får skapa på fritiden, utan stressen över att jag måste skapa för att få in pengar.
  Ha det gott!

 3. Hej Rania <3 Tack för dina kloka tankar! Vad häftigt att du cyklade downhill mountain bike! Och som du säger är väl det viktiga just att komma tillbaka tillzonen efter man lämnat den. Medan jag skrev den här texten började jag fundera mer och mer och insåg att det nog är precis det som texten menar- att man ska lämna zonen för en stund och sedan komma tillbaka till den! Kanske har jag utmanat mig själv lite för mycket lite för länge, och mest gjort saker som känns utmanande, och inte gjort saker som känns som en vana och trygghet. Det är nog bra att ha en balans mellan dessa två. Sedan kan jag också tänka mig att jag reagerar extra starkt på just det citatet nu då jag är på en plats att jag längtar efter just trygghet!

 4. Jag vill också ha det så pass tryggt att jag kan slappna av och göra min grej. Sedan så tror jag de där ordspråken / bilderna menar att man kanske ska leva i sin trygga cirkel – men då och då hoppa över i den andra och testa något nytt för att sedan hoppa tillbaka. Så tänker jag kring det hela i alla fall. Jag lämnade min trygghetszon och testade att cykla downhill mountain bike i de Schweiziska fjällen och det var läskigt men häftigt, dock vill jag inte leva så utan gick sedan tillbaka till min egna cirkel men en erfarenhet rikare 🙂

 5. så bra att du skriver det här. Det är så lätt att glömma bort att alla inte har samma sätt att se på vikten av trygghet, eller att alla inte har lika lätt för att kasta sig ut i osäkerhet, antingen på grund av hur ens livssituation ser ut eller på att man bara inte vill. Jag har haft en sån löjlig tur i mitt liv och har alltid haft mycket trygghet runt mig så att pengar, mat och husrum inte oroat mig, men jag sätter ändå stor vikt vid min komfort zon. Här inne är det fint, här läser jag om samma gamla böcker, ser om samma gamla filmer och är kär i samma gamla kille, men att jag har den det gör att jag vågar mig ut ibland.
  När jag var som mest stressad på mitt förra jobb sa min chef till mig att det bästa är att alltid ligga lite utanför sin komfortzon, för att man blir pushad att klara mer, skapa mer, men att man inte får ligga för långt utanför den, för det leder till stress och prestationsångest. Jag kan väl hålla med, men samtidigt tyckte jag då att jag helst bara velat få vara i den härliga komfortzonen, eftersom jag inte hade/har några direkta mål om att klättra på en karriärstege. Vill bara trivas på jobbet, liksom…
  Sorry för lång kommentar, hade tydligen tänkt på det här en del!

 6. Jätteintressant vinkel och jag instämmer till stor del med dig! Jag brukar säga att ”frihet inte betyder något när jag inte upplever trygghet”. Det vill säga det krävs en väldigt bra bas för att jag ska kunna ta ut svängarna.
  Sedan tänker jag att vara utanför komfortzonen inte är något man bör vara hela tiden. Utan för mig är poängen att ta sig utanför komfortzonen att trygghetszonen blir desto större efteråt. Om jag känner mig till freds med mig själv och trygg i många situationer kan jag utmana mig själv mer och ta lite fler risker 🙂 Kram!

Lämna ett svar