Jag orkar inte drömma mer

drömma

Jag är så trött på att drömma. Trött på att sätta upp mål. Trött på att skapa vision boards där jag målar mitt liv framför mig.

Dagens entreprenöriella kultur hyllar de som sätter upp mål. Det applåderas högt att ta eget ansvar för sitt liv och de mål man har satt upp, att kämpa, att vägra vara ett ”offer” för sina omständigheter eller sig själv. Ansvaret för vår lycka ligger på oss själva och därmed ogiltigförklaras ursäkter som skulle kunna förklara varför vissa ”lyckas” medan andra hamnar i rännstenen.

Själv har jag SÅ många ursäkter och jag älskar dem allihop! Jag tycker att ursäkter är någonting fint och bra som man ska värna om.

Vår tids liberala anda är inte mycket för ursäkter. ”Jag har inte tid” eller ”Jag kan inte spara så mycket pengar varje månad” eller ”Jag får inget jobb” är inte godtagbara ursäkter. Den som försöker skylla ifrån sig kan få höra:  Gå upp 2 timmar tidigare så får du tid! Bli mer smart ekonomiskt! Sök ALLA jobb ÖVERALLT!  Du kan alltid göra något åt dina problem.

Min bästa ursäkt är: Jag orkar inte. Och den är så himla viktig! För är det något som är sant här i livet är det att vi bara har en viss mängd energi och den måste vi spara på. Det finns massor av saker jag skulle vilja göra men jag orkar helt enkelt inte. Att bara acceptera det är så otroligt befriande.

Tips på andra bra ursäkter: Jag vill inte. Jag vågar inte. Det finns inte tid. Jag har inte pengar. Jag har inte den personligheten. Det passar inte mig. Jag kan inte.

drömmar

Min poäng är helt enkelt att vi ska vara snälla mot oss själva och varandra. Livet är inte en kavalkad av möjligheter. Alla HAR inte samma förutsättningar. Jag ser folk som fortfarande springer och jag förstår inte hur de orkar. Jag har lagt av att jaga framgång för länge sedan. Jag skyller på att jag inte orkade. Det är tråkigt att lägga ner vissa drömmar men jag väljer att må bra. Bara för att du orkar en sak betyder det inte att en annan människa orkar samma.

SVT har ett program som heter Meningen med livet. I programmet delar författaren Theodor Kallifatides med sig av ett livsråd  som kommer från hans mamma: Försök att leva som ditt hjärta tål. Det tyckte jag var så himla vackert!

För att leva som hjärtat tål måste vi våga lyssna på oss själva. Det är okej att inte optimera sig själv och sitt liv. Det är okej att nöja sig med mindre. Det är okej att bara överleva. Inte orka. Döm inte andra människor som lata bara för att du själv har satt en ära i att prestera. Vi vet ingenting om varandras hjärtan.

 

 

11 comments / Add your comment below

 1. Din vishet går rakt in i själen. Tack för att du delar med dig av den. Vi behöver mer av det här i vårt samhälle överlag känner jag. <3

 2. Hej Beata ånterigen

  Jag glömde att skriva att jag tycker mycket om ditt porträtt som respekterar mycket bra ditt personlighet.

  Kram från Erik (Frankrike)

 3. Hej Beata

  Jag läste din mycket text som gå ut från din hjärta. Som alltid uttrycker du mycket bra vad du känner.
  Ja, entreprenöriella kultur spelar en stor roll i dag. När jag jobbade måste jag sätter upp mål. Det var ett problem särkilt när jag orkade inte. Jag kände samma saker som du. Och jag var inte den ensame.
  Jag tycker mycket på du skrev över ursäkter. Jag håller med dig över ursäkter. Jag säger alltid : man måste alltid försöka och blir inte fatalistik. Vi säger ofta : ”qui n’essaye pas n’a rien” (de som försöker inte får ingenting). Personligt lyssna jag inte på de andra som säger det är ganska omöjligt. Jag är dock realist.
  Jag håller också med dig, vi måste lyssna på oss själva. Det är sant : Försök att leva som ditt hjärta tål. Du har ett personlighet och de andra också.
  Jag tror att du har ganska rätt att uttrycka dig så. Dina persönliga tänkar är alltid intressant att läsa.

  Kram från Erik (Frankrike)

 4. Tänkvärda ord? Kämpar också med liknande tankar, man behöver lära sig acceptera sig själv, jag klarar kanske inte så mycket som andra gör men det ska också vara ok! Men är svårt att acceptera ibland..att man inte orkar…
  och Så fin bild på dig?
  Hoppas du har en skön vecka!

 5. Gode tanker! Takk for at du sier det spot on. Dette er viktig i vår tid. Det evige jag etter mer og mer skaper paradoksalt det motsatte – mindre og mindre. Svært vakkert sagt ”Försök att leva som ditt hjärta tål” 🙂

 6. wow emelie! det värmer att höra!!!! och vad skönt att du faktiskt kan känna igen dig! tack för att du läser o kommenterar, det betyder mycket <3 stor kram!

 7. Fan alltså…spot on!
  Du formulerar det (som nog många känner) så bra.
  Ha det gott!

Lämna ett svar