Varför blir jag så påverkad av andra hela tiden?

påverkad

Jag har förbannat lätt att bli påverkad av andra. Jag kan känna mig hyfsat säker på en sak, prata med en person, och sedan bli påverkad att vilja en helt annan sak.

Det kommer perioder när jag önskar att jag hade en egen grotta någonstans så att jag kunde gömma mig för alla och inte bli påverkad av någon.

Varför är det såhär?

Det gäller enbart när jag inte vet vilket beslut jag ska ta. Jag blir lätt osäker på om jag har gjort rätt. Jag är så rädd för att göra fel. Välja fel. 

När jag är osäker på olika typer av beslut blir jag handfallen. Söker råd överallt, och får också jättefina råd från folk runt omkring mig. Men nackdelen med råd är ju att jag till slut inte har en aning om var jag själv står.

Jag har funderat på att sluta prata med folk. Kanske borde jag hålla allt för mig själv och inte prata om saker jag är osäker på.

Men det är svårt för en sån som mig. Jag älskar nämligen att prata (och blogga!) om alla miljoner tankar och känslor som pågår här inne.

10 comments / Add your comment below

 1. Spännande att höra att du faktiskt känt såhär men att du utvecklades och slutade känna så! Jag tror det har lite med tilliten till sig själv att göra, en slags självkänsla, som behöver bli starkare för att man ska våga fatta helt egna beslut. Jag är nog halvvägs dit- för jag vågar ju faktiskt ta en massa egna beslut. Men jag märker så tydligt hur jag ändå kan blanda ihop andras tankar med mina egna, och att jag behöver bekräftelse på mina val. Kram!

 2. Känner igen det här även om det inte är så för mig längre. Svårt att säga vad jag ändrade också, eftersom det var mer en annan utveckling hos mig som tog med sig den grejen också. Känner igen det från flera av mina vänner också. Så svårt att känna det så. Var rädd om dig <3

 3. Åh då förstår du precis min känsla! Det är så himla irriterande att man ska behöva känna så! Vad spännande det låter med en kurs i självkänsla! Vad får ni göra/läsa i kursen? Hoppas du kommer märka skillnad längre fram när kunskapen sjunker in! Kram <3

 4. Oj va jag känner igen mig! Jag har så svårt att ta beslut och tänker ofta att jag borde flytta ut till en stuga i skogen och inte prata med någon. Kanske hör jag mig själv bättre då. Just nu går jag en kurs i självkänsla. Halva tiden har gått men ingen skillnad än. Kram

 5. Alltså Christine <3 Tusen tack för din fina kommentar! Den var så himla insiktsfull och jag känner ju hur rätt du har. Jag har också hört rådet att inte ta andras råd haha! Och jag har faktiskt tänkt att det ligger något i det. Jag märker att människor är snabba att säga vad de själva tycker, och det är väldigt svårt att bolla med andra utan att deras åsikter kommer emellan. Jag märker att jag är så rädd för att ta fel beslut, och detta har jag läst handlar om oro- att man behöver försäkran utifrån att beslutet är rätt, eftersom man är så orolig av sig. Så skönt att du kunde säga ifrån när du kände att du inte höll med. Jag märker att jag ofta inte säger emot när andra ger mig olika råd för jag vill liksom inte såra dem haha! Så himla knäppt egentligen :/

 6. Jag har haft – och har fortfarande ibland – samma problem, men sedan började jag gå hos en psykolog som fick mig att inse att det hela handlade om dålig självkänsla och en rädsla för vad andra ska tycka om mina val. Jag kände mig så osäker i mig själv att jag varken vågade lita på min magkänsla eller stå emot andras värdelösa råd. Våga säga ”Nej vet du vad, jag vill/tycker faktiskt inte det som du tror att jag vill/tycker”. Det gjorde jag idag senast.

  Dessutom är det helt värdelöst att fråga tio olika personer om råd. Särskilt när det kommer till familjen för de tar sig gärna friheten att ”tycka till hejdlöst”. Just för att de står en så nära. Prata med en eller två personer som du vet känner dig väl. Som inte försöker påverka din egen åsikt eller dina värderingar, utan någon som är öppen för olika vinklar. Fundera över vilka som brukar säga ÅT dig vad du ska göra, och vilka som ger dig verktyg för att komma fram till en lösning själv. Allt är inte svart eller vitt men tyvärr är det så vissa personer fungerar (t ex mina föräldrar ibland eller folk i min närhet som lever så långtifrån min vardag och därför inte kan relatera till hur jag resonerar).

  En person sa en gång till mig: Det bästa råd jag kan ge dig är att sluta lyssna på andras råd.
  Det ligger nog någonting i det 😉

 7. Du har så rätt- ett steg i taget i rätt riktning (eller iaf det jag tror är rätt riktning just nu!). Mer kan man inte göra! Kram

 8. vad är det du är rädd för? Vad är det värsta som kan hända? Börja smått, lyssna på vad du tror är magkänslan och bara kör. Man måte öva på det där. <3

 9. Hej Monica! Tack för din kommentar 🙂 På något sätt är det skönt att förstå att vi nog är ganska många som känner såhär. Det är så lätt att tro att alla andra är säkra på sig själva och på det de gör. Många visar ju inte sitt tvivel utåt sätt. Tusen tack för dina värmande ord <3

 10. Tror du delar detta dilemma med många. Man är osäker på sig själv. Man vill vara omtyckt. Man är rädd att göra fel, välja fel. Allt du skriver om. Hur gör man för att hitta sig själv? Jag vet inte. Men ensam är du inte. Du verkar vara en klok och begåvad kvinna som mycket väl kan lika bra som alla andra. Var rädd om dig och träna på att tycka om dig

Lämna ett svar