Om det omöjliga i att ta beslut

Jag har funderat mycket över val den senaste månaden. Jag har stått inför ett val som inneburit att jag suttit i timmar med listor där jag försökt bestämma vilket av alternativen som är bäst. Ni vet såna där listor där en skriver plus på ena sidan och minus på andra. Jag har känt på hur omöjligt det kan vara att ta ett beslut, och därför ville jag skriva om det idag.

Det svåra med listor är att det kan leda till att du övertänker saker. Jag tycker att det är bra till en viss gräns, men sedan kan det logiska ta över och om du bara försöker bedöma olika aspekter ur ett logiskt perspektiv så kanske du ändå inte kommer fram till vad det är du vill.

Problemet med att tänka för logiskt och göra listor är att du till sist måste väga in vad du känner i alla fall. Det går inte att ta ett beslut med bara hjärnan. Och det är där det blir svårt. Jag har själv upplevt att jag sitter med flertalet listor, jag vet exakt vad som är plus och minus på de olika alternativen, jag har skrivit ned allt som går att skriva ned, och ändå kan jag inte ta ett beslut.

Problemet är själva grundtanken: att det skulle finnas ett rätt beslut. Det gör det inte. Det finns inget rätt beslut. Det är inte två alternativ där det ena är bra och det andra är dåligt. Det är två alternativ där båda är bra på olika sätt, och dåliga på olika sätt. Det finns inte ett beslut i världen som inte för med sig något negativt. Du kan alltså inte välja något som är garanterat smärtfritt, eller som blir garanterat bra.

Du kan helt enkelt inte veta hur ett beslut kommer att bli efter att du tagit det. Och det är ju det som är så otroligt läskigt med beslut. Att du måste fatta dem innan du vet vart de kommer leda. Du måste ta ett första steg på vägen innan du vet vart vägen leder.

Mitt senaste beslut som jag skulle ta gick till så att jag först gick igenom varenda aspekt som fanns, om och om igen. Men sedan fastnade jag. Jag frågade om råd men det hjälpte inte. Jag önskade att någon annan skulle kunna ta beslutet för mig. Det hade varit så mycket skönare att inte vara ansvarig själv för beslutet. Men ingen anna kunde välja åt mig. Jag måste själv välja till sist.

Och till sist valde jag. Till sist bestämde jag mig för att bortse från plus och minus och ändå göra det som hjärtat vill. För jag kom fram till att det inte handlar så mycket om vart vägen leder, utan om hur vägen är att vandra. Om jag inte kan njuta på den väg jag går på nu, då måste jag byta riktning. Så jag bytte riktning och jag vet inte vart den leder men jag vet att vägen känns bättre. Jag vet att det, just nu, är min väg. Jag vet också att det där kan ändras om ett år. Då kanske jag byter igen.

För det är så livet är. Det ändrar på sig hela tiden. Och du ändrar dig och det är okej. Jag har så länge varit en sådan som försöker planera tio år fram i tiden. Men nu börjar jag lära mig att det inte går. För jag vet inte vem jag är om tio år. Mina behov kommer att förändras längs vägen. Min energi kommer förändras med åren. Allt är i ständig rörelse och det enda jag vet är att jag blir passiv om jag inte vågar göra vissa förändringar.

Står du inför något svårt/jobbigt/omöjligt beslut just nu?


I wrote about those hard choices that you need to make sometimes, but that can feel impossible to take. Sometimes you just want someone else to decide for you, but that´s not possible. I´ve come to the conclusion that there is no right or wrong choice. In the end, you need to listen to how you feel about it, no matter what the logic tells you. I´ve decided to do what feels right for me, right now, and I also know that that can change in the next year.

4 comments / Add your comment below

 1. Åh tack Rania!!! Vad fint att höra <3 Nej visst fungerar det inte speciellt bra med listor? Ja usch vad jag har suttit mycket med mina plus och minus listor haha! Vad skönt om du också kommit fram till att det inte riktigt fungerar för dig att tänka så heller. Ja men den där vägen är så viktig <3 Fy vad jag mår dåligt när jag känner att jag går åt fel håll!

 2. Åh tack så hemskt mycket Sofia!!! <3 Blir så glad av att höra det <3 <3 <3

  Usch visst är det svårt med beslut? Det känns som att man försöker ta kontroll över livet genom att göra alla listor och försöka komma fram till det mest logiska beslutet. Mitt problem är verkligen att jag tänker för långt fram i tiden. Och då låser man ju sig totalt! Ja precis, jag tror också på att man måste låta hjärtat bestämma till sist. Åh hoppas verkligen det går bra med dina beslut! Det är inte kul när man står inför en massa beslut, men det är skönt när de är tagna i alla fall 🙂

 3. Först och främst vill jag säga: Vilka otroliga bilder du tar. Den översta bilden blev jag helt hänförd av. Så vacker!

  Och det där med beslut … ja, det är inte enkelt. Och precis som du säger så det inte att bestämma för långt fram eftersom man ändras så otroligt mycket på vägen. Och det där med plus och minus, det är bra för att bekräfta att man är på rätt väg. Men sedan måste ändå hjärtat få bestämma.
  Jag står inför en himla massa beslut just nu. Skitjobbigt och en otrolig möjlighet på samma gång. 🙂

 4. Alltså det här inlägget! Så otroligt kloka tankar, och håller verkligen med dig. Brukade också skriva upp ”för och nackdelar” med saker och ting förut men tyckte sällan att det fungerade speciellt bra, och det är ju just därför att det ena inte är rätt och det andra fel, du sätter verkligen bra ord på det hela.

  ”För jag kom fram till att det inte handlar så mycket om vart vägen leder, utan om hur vägen är att vandra. ” Alltså, amen syster ♥︎

Lämna ett svar