Att följa sin dröm- ska man verkligen göra det?

Ska jag följa min dröm?

Det självklara svaret på den frågan är såklart ett Ja. I dagens samhälle är det riktigt hett att följa sin dröm. Vi avgudar människor som ”går sin egen väg”, ”Är unika” ”Vågar vara sig själva”. Människor som inte bryr sig om vad andra tycker och är säkra i sig själva. Men tyvärr gäller detta bara människor som faller inom normen. För samtidigt avgudar vi effektivitet, pengar, status och kändisskap.

Vi lär oss att vi ska drömma om stora rena hus som vi inte kommer ha tid att städa. Vi lär oss att vi ska drömma om nya bilar som skiner på uppfarten och morgnar med kaffe från en mörkt färgad espressomaskin. Reklamen finns numera överallt och den bränner fast konsumtionen på våra näthinnor.

dröm, följa sin dröm, ska man följa sin dröm, att följa sin dröm

Till och med när vi blundar ser vi saker framför oss. Grå soffor under ett berg av designade soffkuddar. Raka linjer i form av soffbord, lampor och minimalistiska guldljusstakar. Att vara sig själv verkar hänga samman med att vara lite avslappnat snygg, ha en unik, men inom ramarna trendig, stil, ägna sig åt sin passion men trots det ha pengar över till bilar, resor, shopping.

Jag drömmer om tid. Min dröm är att ha tid. Tid till min fotokonst och tid till mina reflektioner. Tid till naturen och att bara vara. Tid till lugn och ro. Jag tror att vi behöver vidga begreppet ”Följa sin dröm”. Det handlar inte bara om vad man ska jobba med. Det handlar inte bara om vad man gör. Det handlar om livet. Det handlar om vad man är beredd att lägga sin tid på.

Jag kan drömma om ett hus vid havet. Jag kan drömma om att ha råd till regelbundna frisörbesök. Men jag vet vad mina drömmar kostar. De kostar tid. Tid som jag inte är beredd att offra på saker som får mig att må dåligt. Tid som jag inte vill slösa bort på sådant som ger mig känslor av meningslöshet. Jag vill inte gå till ett jobb som jag inte tycker om bara för att kunna gå till frisören. Jag jobbar hellre mindre och klipper mig själv. Jag jobbar hellre deltid än bor i ett hus vid havet.

dröm, följa sin dröm, ska man följa sin dröm, att följa sin dröm

Att anpassa sina drömmar. Jag har lärt mig att anpassa mina drömmar efter hur jag är som person. Jag vet att jag inte orkar med ett tempo som är för högt, för intensivt. Jag är inte skapad så att jag klarar av alla krav som konsumtionen ställer på oss. Därför drömmer jag inte om ett modernt, vitt hus, för det kommer jag aldrig ha råd med. Men jag drömmer om ett litet hus. Någonstans där jag har råd att bo.

Så svaret är Ja. Du ska följa din dröm. Men du ska inte följa vilken dröm som helst. Du ska inte följa reklamens dröm. Du ska inte följa den drömmen som kräver av dig att du gör avkall på dig själv, på den du är, på det som är du. Du ska följa den drömmen som kommer inifrån.

Jag drömmer om ett liv som går i samklang med den jag är. Tänk att det ska vara så förbannat svårt.

13 comments / Add your comment below

 1. Hej! Ja, det är viktigt att komma ihåg att det är reklamen som skapar våra behov. Det är inte saker vi behöver egentligen!Vad skönt att höra att du inte följer reklamen. Så skönt att du har fotograferandet som är värdefullt för dig, och som du kan välja istället för dyra saker. Kram!

 2. Hej Linda! Vad roligt att du uppskattar inlägget. Visst är det svårt att inte följa normen? Jag märker att jag har svårt att avgöra ibland vad som är min egen vilja och vad som är normen. Tyvärr verkar vissa passa bättre in i normen, och då är det ju lättare att skaffa sig alla de där sakerna som man ”ska ha”. Ibland får jag lust att bara passa in jag också, för det är inte kul att stå utanför. Men min längtan efter ett liv på mina egna villkor är samtidigt väldigt stark. Det bästa är nor en balans tror jag. Att inte hamna helt utanför allting, men ändå kunna leva på ett sätt som inte tar för mycket energi av en. Kram!

 3. Åååh precis sådär känner jag också! Jag känner att drömmen om hur mitt liv ska vara är större än drömmen att vara fotograf och konstnär. Men ibland är det svårt att prioritera tycker jag. Jag drömmer ofta om att bo på landet och jobba med det jag älskar. Men att jobba med det jag älskar kan innebära väldigt mycket jobb, vilket egentligen går emot min dröm om ett lugnt liv på landet haha! Hur ska man prioritera liksom? Det låter iaf skönt att du faktiskt låter den här våren få innebära lite mer lugn och stillhet. Hoppas du kan bevara den känslan genom det här året <3 Kram!

 4. Tack så hemskt mycket Pia! Vad spännande att du känner igen dig i funderingarna kring tid. Så viktigt att kunna lägga tiden på det man vill. Och så skönt att ha fått den insikten 🙂 Vad roligt att du gillar bilderna, tack! Stor kram!

 5. Så fint skrivet! Känner igen mig i mycket av det, tid är för mig viktigare än saker…tid till det jag tycker är viktigt, tid till att varva ner osv. Jag orkar inte heller ett för högt tempo. Försöker förenkla så mycket jag kan, så kan jag lägga tiden på annat!:)
  Fina bilder också!!

 6. Amen! Min dröm om ett litet hus på landet, med katter och fritid har alltid varit större än min dröm om att ”bli fotograf” – ändå är det den senare som fått ta plats och som jag pratat om. Medan den första hålls lite dold i mitt hjärta. Ända fram till denna våren, när jag känner att fokus v e r k l i g e n ligger på välmående och stillhet. <3

 7. Tack! Jag behövde läsa det här. Har själv haft liknande tankar men snabbt kastat bort dem då normen är att man ska jobba så mycket som möjligt och tjäna så mycket pengar som möjligt. Jag har jämfört mig med bekanta som skaffat hus och bil och hela köret, och sen tittar jag på mitt bankkonto och inser att jag aldrig kommer att ha råd med dessa saker om jag inte börjar jobba heltid på ett välbetalt jobb. Men jag vill ju inte det. Jag vill ju må bra och precis som du ha tid till sådant jag tycker om. Inte stressa ihjäl mig på ett jobb jag hatar bara för att jaga ”lyckan” som någon annan målat upp som önskvärd.

 8. Hej Beata

  Jag läste alltid gärna dina talrika personliga tänkar som är alltid interessant. De reflekterar mycket bra ditt personalighet. Klart måste du följa din drom om du vill skapa något som du älskar. Jag håller med dig när du talar över reklamen. Man måste inte glomma att den skappar behov hos många människor. Ja, drömen kan leda dig i ett ändra värld som du uttrycker genom dina bilder. Det är klart, fotot behöver mycket tid. Berömda fotografer kan stanna upp mycket lång för att ta det goda foto. Det är samma för att förbättra bilder och skappa nya bilder genom photoshop, det känner du redan. Det är ditt personlighet som uttrycker sig.
  Jag själv följer inte reklamen. Jag drömmer inte om stora husen eller luxusbilar. För mig är fotografiet mycket viktigt. Jag är lycklig när jag skappar något. Jag känna mig också som fisken i vattnet när jag fotar och jag går gärna till min fotoklubb för visa våra bilder. När jag kan försöker jag att förklara bestämda saker av fotografiets till andra medlem av fotoklubb. Jag tror att vi har det samma förhållningssättet. Det är min mening.
  Förtjäna att följa din drom. Säkert ska du skappa vackra bilder.

  Kram från Erik (Frankrike)

 9. HERREGUD vilket BRILJANT inlägg, Beata! Älskar din blogg för att den blandar kreativitet och klokheter, och det här var inget undantag. Heja dig. <3

 10. Åååh det här! Exakt det jag känt att jag gjort när vi flyttade upp hit 2014, och ständigt fortsätter att arbeta med. Drömmen om att jobba lagom mycket med sådant jag verkligen tycker är värt och roligt att arbeta med, och att skapa mig en livsstil där jag har Tid till att leva livet nu!

  Såå mysiga bilder dessutom <3

 11. Gud vad skönt det var att läsa att man ska följa sina drömmar och att man blir omtyckt när man är unik och går sin egen väg. Jag sa upp mig på en ganska bra tjänst för en annan som för mig är ännu mer ett drömjobb! Heja mig!

Lämna ett svar