Fotofredag

Lagermasker och justeringslager

Nu tänkte jag gå igenom grunderna med lagermasker och justeringslager. Utan dessa verktyg skulle jag aldrig kunna göra de bilder jag gör. Älskar dessa funktioner!

Vad handlar det om?

1. Du slipper göra permanenta förändringar på bilden. Du gör förändringar på separata lager (justeringslager), så att du efteråt kan ta bort de justeringar du inte gillar. Du kan antingen tona ned dina justeringar, förändra i efterhand eller ta bort dem.

2. När du har gjort ett justeringslager kan du också välja var på bilden justeringen ska gälla. Genom att använda en pensel kan du ”måla fram” de delar av bilden som ska bli påverkade av förändringen.

Hur funkar det?

Här är en bild på min hund Tjorven. Jag vill att bakgrunden ska bli mörkare.

  • Jag skapar ett justeringslager. Detta gör jag genom menyn: Lager / Nytt justeringslager / Kurvor.

  • Det finns ett snabbare sätt som är att du trycker på symbolen för justeringslager i ditt arbetsfönster (liten cirkel.) Då kommer du direkt till de olika justeringarna och kan välja Kurvor. Jag använder bara snabb-vägen.

  • Jag mörkar ner hela bilden med ett kurvlager.

  • Som du ser har nu hela bilden blivit mörkare.
  • Nu vill jag göra så att endast bakgrunden påverkas av förändringen. Bredvid justeringslagret finns en liten ruta- en lagermask. På denna lagermask målar jag där vill att förändringen ska äga rum.

  • När lagermasken är vit syns förändringen. När den är svart syns ingen förändring. För mig är den vit just nu. (För att göra lagermasken svart: ”kommando/cmd + i”).
  • Jag väljer en svart, mjuk pensel och drar ner opaciteten mellan 30- 50 %. Här blev den 36% och 43%.

  • Sedan målar jag på Tjorven. Nu försvinner förändringen från justeringslagret, och Tjorven blir ljus igen. Resultat på bilden nedan.

Om jag målar lite för långt ut, så byter jag färg till svart och målar på samma plats. Då döljs lagret igen. Sådär kan du hålla på i evigheter: Vit- målar fram. Svart- målar bort.

Detta är väldigt grundläggande. Men tänk på allt som går att göra när du väl bemästrat detta!

Lämna ett svar